فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1392)

نشریه راهبرد توسعه
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1392)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    حسن سبحانی صفحه 5
  • حمید سپهردوست*، حسین سلیمانی صفحه 34
    پرداخت یارانه یک نوع سیاست حمایتی دولت از بخش های اجتماعی(خانوارها) و اقتصادی (فعالیت های تولید) جامعه به شمار می رود. در طرف مصرف کننده، هدف اصلی از پرداخت یارانه، بهبود وضعیت توزیع درآمد در بین دهک های جمعیتی و همچنین افزایش رفاه خانوارها از طریق افزایش دسترسی به کالاها و خدمات است و در طرف تولیدکننده، یارانه ها با هدف تخصیص بهینه منابع و کاهش هزینه های تولید پرداخت می شوند. مسئله مهم در این رابطه، پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا اتخاذ سیاست های مالی از جمله پرداخت یارانه ها در کشور از اثر بخشی لازم و اصلاح وضعیت توزیع درآمد برخوردار بوده است؟ برای این منظور مطالعه حاضر به بررسی اثر کارآمدی پرداخت یارانه کالاهای اساسی بر توزیع درآمد در استان کردستان با استفاده از داده های استانی مربوط به دهک های درآمدی، طی سال های1389 -1362 می پردازد. در این بررسی از داده های سری زمانی مربوط به آمار هزینه- درآمد استان طی سال های مورد نظر و روش حداقل مربعات معمولی (OLS) جهت تخمین مدل اندازه گیری استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که سه متغیر یارانه کالاهای اساسی، نرخ اشتغال و مالیات مستقیم از اثرات مثبت و معنی دار بر روی بهبود وضعیت توزیع درآمد در استان کردستان طی دوره مورد مطالعه برخوردار بودند، در حالی که متغیر نرخ تورم تاثیر نامناسب بر روند توزیع درآمد استان داشته است.
    کلیدواژگان: یارانه، توزیع درآمد، ضریب جینی، اشتغال، استان کردستان
  • هادی آجیلی*، الهام کشاورز مقدم صفحه 54
    در عصر حاضر اقتصاد، پایه تولید ثروت و قدرت در هر کشوری می باشد حتی کشورهایی که از نظر قدرت سیاسی و نظامی ضعیف اند؛ تماما به دنبال قدرت یابی در عرصه اقتصاد می باشند.این امر مورد توجه جمهوری اسلامی ایران نیز بوده و جهت دستیابی به توسعه اقتصادی، برنامه ریزی های فراوانی نموده است؛ اما همواره تحریم های اقتصادی، مانعی سخت در برابر دستیابی به این هدف بوده اند. همچنین تحریم های اخیر که از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا اعمال گشت، بخش وسیعی از اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داد. در واقع، علاوه بر محدودیت های گذشته که در قالب روابط تجاری و محدودیت در سرمایه گذاری خارجی اعمال می شد، این بار جهت فلج کردن اقتصاد ایران، ممنوعیت هایی در روابط مالی- بانکی و صادرات نفت در نظر گرفته شد. در این میان ساختار اقتصادی رانتیر و ضعف و ناکارآمدی دولت در پیش بینی و اتخاذ تصمیم به موقع موجب گشت تا تاثیر تحریم ها بر اقتصاد کشور چند برابر شود. با این وجود به نظر می رسد با کاهش اقتصاد وابسته به نفت (تغییر ساختار اقتصادی) بهبود ظرفیت داخلی وکاهش آسیب پذیری در قالب اقتصاد مقاومتی و افزایش موافقتنامه های تجاری، بتوان بر تحریم ها فائق آمد.
    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، ساختار اقتصاد رانتیر، ضعف و ناکارآمدی دولت، موافقتنامه های تجاری، اقتصاد مقاومتی
  • عماد گل محمدی*، نشاط محمدی، زهرا برومندان صفحه 88
    توانایی تفسیر رخدادها و وقایع غیر مرتبط و برنامه ریزی نشده، بزرگترین نشان موفقیت مدیران موفق سازمان های کنونی است، که این توانایی ها در واقع همان تفکر استراتژیک در یک سازمان می باشد که خود مبین یک کمبود اساسی برای رساندن یک سازمان به تعالی و توانمندسازی می باشد. امروزه با توجه شرایط پیچیده محیط و توسعه و پیشرفت تکنولوژی در سازمان ها، وجود مدیران و رهبرانی با مهارت تفکر استراتژیک برای پاسخگویی به اقتضائات محیط خارج و داخل سازمان و انتخاب استراتژی مناسب امری ضروری است. نوع تحقیق حاضر مروری، از بعد هدف می توان گفت کاربردی است. در این مقاله سعی شده است که ضمن مرور ادبیات تفکر استراتژیک، عوامل کلیدی موفقیت تفکر استراتژیک، مدل یادگیری تفکر استراتژیک و فرامینی برای افزایش مهارت تفکر استراتژیک مدیران سازمان ها و شرکت ها بیان شود.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، استراتژی، سازمان، چشم انداز
  • محمدحسین احسان فر*، سیده وجیهه میکائیلی صفحه 109
    یکی از رسالت های سیستم بانکی، اعطای تسهیلات مالی به واحدهای مختلف تولیدی در سطح کشور می باشد. در واقع بانک ها نقش کلیدی و موثری در سیستم مالی و پولی ایفا می کنند و با توجه به اینکه اعتبارات بانکی بخش عظیمی از تخصیص منابع مالی استان است، بنابراین استفاده صحیح از منابع مالی جهت رشد و توسعه اقتصادی، تبدیل آنها به ارزش افزوده، رشد تولید و اشتغال اهمیت زیادی دارد. هدف اصلی مقاله، ارزیابی اثر اعتبارات شبکه بانکی بر رشد اقتصادی بخش های مختلف استان مازندران از جمله بخش های صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات می باشد. ضرایب مدل از طریق روش اقتصادسنجی داده های تابلویی (Panel Data) برآورد و نتایج حاصله تجزیه و تحلیل گردیده است. جامعه آماری این مقاله بر اساس بخش های مختلف استان مازندران طی سال های مورد بررسی (1388-1379) است.
    نتایج حاصل از تخمین الگوی مورد بحث، بیانگر تاثیر مثبت و معنی دار اعتبارات اعطایی شبکه بانکی بر رشد اقتصادی بخش های مختلف استان است و مطابق با انتظارات تئوریک می باشد و می تواند نقش مهمی در رشد اشتغال و ارزش افزوده استان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتبارات شبکه بانکی، ارزش افزوده، داده های پانلی و تابلویی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، مهسا گنجی صفحه 131
    شاخص آزادی اقتصادی، نماگر فضای حاکم بر اقتصاد کلان کشورها بوده و بهبود شاخص آزادی اقتصادی از جمله عوامل توسعه یافتگی به شمار می رود. عوامل متعددی بویژه توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر شاخص آزادی اقتصادی تاثیرگذار می باشد، لذا هدف این مطالعه بررسی سازوکار اثرگذاری توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر شاخص آزادی اقتصادی طی دوره 2010-1980 است. دسترسی به فن آوری های نوین و ارتقای مولفه های دانش بنیان نظیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، از دو جنبه اساسی قابل توجه می باشد: اولا، با توجه به رشد شکاف دیجیتالی بین کشورها، تدوین راهبرد های مناسب برای نیل به یک جامعه مدرن اطلاعاتی ضروری است. ثانیا، فن آوری اطلاعات و ارتباطات دارای پتانسیل لازم جهت توسعه تمامی ابعاد جامعه می باشد. دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات با رویکردهایی نظیر کمک به ایجاد دولت الکترونیک و افزایش کارایی مدیریتی دولت و همچنین کمک به ایجاد ساختار قانونی منسجم، حمایت کامل از حقوق مالکیت و رواج روش های مدرن بانکداری الکترونیکی، بستری مناسب جهت بهبود آزادی اقتصادی را مهیا می سازد. نتایج مطالعه بیانگر آن است که کشورهای توسعه یافته از لحاظ شاخص آزادی اقتصادی و فن آوری اطلاعات و ارتباطات نسبت به کشورهای درحال توسعه و منتخب سند چشم انداز از وضعیت برتری برخوردارند و ملاحظه می گردد توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشورهای توسعه یافته، موجبات بهبود آزادی اقتصادی را فراهم آورده است. اما اکثر کشورهای منتخب سند چشم انداز به دلیل فقدان توسعه گسترده فناوری اطلاعات و ارتباطات، تاثیر مثبت آن را بر شاخص آزادی اقتصادی تجربه ننموده اند، البته بحرین و امارات متحده عربی تا حدودی بیش از سایر کشورهای منتخب سند چشم انداز در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات گام برداشته اند و در مقابل از سطح آزادی اقتصادی مطلوب تری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، آزادی اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • روح الله اسلامی*، فاطمه ذوالفقاریان صفحه 160
    همه واژه ها در عین بدیهی جلوه کردن، برای تحلیل و پدیدار عملی شدن، نیاز به بررسی روابط زمانی، مکانی، زبانی و از همه مهم تر تورهای قدرت در بستر تاریخ دارند. امنیت سیاسی در معنای اول حفظ رژیم سیاسی و کارکردهای نظام سیاسی برای مصون نگه داشتن جغرافیا و جمعیت در برابر تهدیدات داخلی و خارجی می باشد. اینکه امنیت سیاسی هر کشور به چه معناست؟ چه کسانی می گویند امنیت سیاسی، دایره شمولش تا کجاها را در برمی گیرد؟ ابزارهای رسیدن به امنیت سیاسی چیست؟ تکنولوژی های قدرت برای سامان دهی جغرافیا، جمعیت و نظام سیاسی دارای چه نسبتی از اهمیت می باشند؟ پرسش های بسیار مهمی است که در نگاه اول بدیهی به نظر می آیند. این نوشتار قصد دارد با قرار دادن امنیت سیاسی کشورها در بستر تکنولوژی های قدرت، در سه دوره متافیزیک، فیزیک و اطلاعات نشان دهد، چگونه امنیت سیاسی: در عصر متافیزیک: شبانی، کیفی، قدرت درباری و اشراف، امپراطوری با رسانه های شفاهی و امنیت استبدادی- در عصر فیزیک: مکانیکی، دولت محور، بروکراتیک، سیستمی، علمی با رسانه های کتبی و امنیت دولت ملی - در عصر اطلاعات: کوانتومی، جهانی محور، الکترونیکی، سازه ای، سایبری به همراه تکنولوژی های چندرسانه ای- بوده است. با چرخش قدرت، شکل تکنولوژی های سیاسی نیز تغییر کرده است و متناسب با آن پدیدار امنیت سیاسی دچار تحول معنایی، شکلی و عملی شده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، امنیت سیاسی، عصر اطلاعات
  • حسن ملااسماعیلی دهشیری*، حسین شریفی رنانی صفحه 186
    توسعه انسانی به مفهوم توسعه و گسترش دامنه انتخاب، فرصت ها، توانمندی انسان ها و بهره مندی از آزادی است که منجر به حفظ ارزش های انسانی می شود. شاخص توسعه انسانی که ابزار استانداردی برای سنجش توسعه انسانی است از سال 1990 در گزارش سالانه توسعه انسانی برنامه عمران سازمان ملل متحد ارائه می شود. توسعه انسانی پیش نیاز و لازمه دستیابی به اهداف بلندمدت اقتصادی نظیر رشد اقتصادی، توزیع درآمد و اشتغال می باشد. هدف در این مطالعه بررسی اثر رشد اقتصادی بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای منطقه منا است. داده ها برای 13 کشور منطقه منا در دوره 2000 تا 2010 جمع آوری شده و سعی شده تا اثرگذاری رشد اقتصادی بر شاخص توسعه انسانی با استفاده از روش خود رگرسیون برداری تابلویی و تحلیل توابع عکس العمل آنی و تجزیه واریانس بررسی گردد. نتایج تحقیق تایید کننده اثر مثبت رشد اقتصادی بر شاخص توسعه انسانی است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، شاخص توسعه انسانی، کشورهای منطقه منا، خودرگرسیون برداری تابلویی
|
  • Dr. Hamid Sepehrdoust*, Hossein Solimani Page 34
    Subsidies payment is a supportive government policy to secure social and economic sectors of the community. On the consumer’s side, the main purpose of subsidies payment is to improve distribution of income across population deciles and household welfare enhancement by increasing access to goods and services. On the producer’s side, subsidies are being paid for better allocation of resources and reduction of production costs. The important issue, is that whether fiscal policies including subsidies payment could positively change the income distribution status of the society? For this purpose, the study was to investigate the performance of commodity subsidies on income distribution in Kurdistan province of Iran, using time series data of household’s income deciles of the province for the years 1983 -2010. To analyse the data, the ordinary least squares method (OLS) was used to estimate the proposed model. The results show that three variables including basic commoditie’s subsidize, employment rate and direct taxes have positive and statistically significant effect on income distribution of Kurdistan househollds, while inflation rate and per capita gross product have negative and statistically significant effect on income distribution of the province.
    Keywords: Subsidies, Income distribution, Gini Coeffitient, Employment, Kurdistan
  • Dr. Hadi Ajili, Elham Keshavarz Moghadam Page 54
    In the current era. theeconomyis base for wealth creat and power, in every country. Even countries that are weak in terms of political and military power, pursut to attain power in economic erena. The Islamic republic of iran has paid attention to thismatter and iran has much plan for achiving economic development but the sanctions always have been the major obstaclesaganist to achiving this goal. Such, the recent sanction imposed bu U.S and Europ Union major part of Iranian's economy has affected.in fact. In addition to the past limitations that in the form of trade relation and foreign investment limitation to used. This time to paralyze Iranian economy, prohibitions were considered on financial – bank relation and oil exports, meantime. The Rentier economic structur and weaknesses and inefficiencies government in predict and decision making on time causes until influence of sanctions on country's economy is multiplied. however, it seems to reduce oil-dependent economy (economic restructing) to improve local capacity and to reduce vulnerability in terms of resistance economy and increase trade agreement can be to sanctions won.
    Keywords: Economic Sanctions, Rentiereconomy, Weak, Ineffective Government, Trade Agreements, Economic Resistive
  • Emad Golmohammadi*, Neshat Mohammadi, Zahra Boromandan Page 88
    The ability to interpret unplanned and unrelated events is the biggest sing of success to successful managers of present organizations. These abilities are in fact the Strategic thinking in an organization that basically represents a major lack in the organization for achieving excellence and empowerment. Today, regarding complex environmental conditions and extending the technology in organization. It's essential to be managers and leaders with Strategic thinking skills to meet the requirements of domestic and foreign environments and selecting appropriate strategy. A review of research, said the aim of the application. Strategic thinking this paper is that the literature review, key success factors Strategic thinking, Strategic thinking learning model (Casey & Goldman, 2010) and commands the skills be expressed Strategic thinking organizations and companies.
    Keywords: Strategic Thinking, Strategy, Organization, Vision
  • Dr. Mohammad Hossain Ehsanfar*, Seyedehvajihe Mikaeeli Page 109
    One of the major roles of banking system is allocating financial facilitiesto different production sector across the country. In fact, banks play a crucial role in monetary and financial system. Since bank credits are a great portion of financial allocation resource of the province, soit really works attention to use financial resources properly in order to achieve economicgrowth followed by valued-added and the growth of production and employment. It is the primary goal of this article to evaluateeffects of the network ofbanking credit on economical growth in different sectors of Mazandaran, including: industry and mining sector, agriculture, and services.Coefficients of model are estimated through Panel Data Econometrics Method and the results have been examined and analyzed. The statistical population of this article is based on different sectors of Mazandaran province during the years of 2000 –2009.The results of survey demonstrate the great impact of the credits allocated for economical growth in different sectors of province. These were compatible with our expectations from theories in mind and play important role in growth of employmentand value-added of the province.
    Keywords: Banking Network Credit, Value, Added, Panel Data
  • Dr. Abolfazl Shahabadi*, Mahsa Ganji Page 131
    Economic freedom index is indicator of the macroeconomic environment and promoting economic freedom index of developmental factors is considered. Several factors, especially the development of information and communication technologies are affecting the economic freedom index. Therefore, this study aims to develop effective mechanisms for information and communication during the period 1980-2010. Access to new technologies and promoting foundation of knowledge components such as ICT, is notable for two major aspects: firstly, given the growing digital divide between countries, develop appropriate strategies to achieve a modern information society is essential. Secondly, information and communication technologies have the potential to develop all aspects of the society. Access to information and communication technology, with approaches such ashelping to make e-government and increase the efficiency of government management, and also help to create a coherent legal framework, full protection of property rights and the promotion of modern methods of electronic banking, provides suitable for the improvement of economic freedom. Results showed that the developed countries in terms of economic freedom index and information and communication technologies to developing countries have the advantage of the situation and can be seen development of ICT has enhanced the economic freedom in developed countries. But due to lack of development of ICT in most of the selected visions countries, the positive impact of ICT on economic freedom index did not experience. Of course Bahrain and UAE somewhat more from other selected visions countries have taken steps in the development of ICT and mutually have a more favorable level of economic freedom.
    Keywords: Economic Development, Economic Freedom, ICT
  • Dr. Rohollah Eslami*, Fateme Zolfagharian Page 160
    Technology is ability human for change environment. If change occurs in nature environment, instrumental technology in the field architect or medicine can design and construction subject about the self problem. But in the human science for example politic what is technology? In this article researcher focus on security politic and relation this subject to the change of technology.. The main question is what is impact technology and change it under the security politic. For answer to this question Article is divided three parts. Part one analysis simple technology in the ancient and classic era that produce security politic very relation despotism. Security describe protection system politic and king family. Part two the mechanic technology for example mechanism industrial caused security politic limited to protection civilization that available in the nation state. Part three analysis information technology that shape new politic world. This technology created new field the name is soft and cyber field. Security politic can design and implementation in this new aspect.
    Keywords: Technology, Security Politic, Change
  • Hassan Mollaesmaeili Dehshiri*, Dr. Hossein Sharifi Renani Page 186
    The concept of human development to expand the range of choices, opportunities, people empowerment and benefit from the freedom that is conducive to the preservation of human values. Human Development Index is a standard tool for measuring human development. This index is presented in the annual Human Development Report 1990. Human development is a prerequisite for achieving long-term goals such as economic growth, income distribution and employment. In this study, an attempt is made to investigate the effects of economic growth on human development index using PVAR, Impulse Responses and Variance Decomposition for 13 MENA countries from 2000 to 2010. The findings of the study showed that economic growth have positive effects on human development index.
    Keywords: Economic Growth, Human Development Index, MENA Countries, Panel Vector Auto Regressive